03-02-06

Bob Marley

Nationaliteit: Jamaicaan
Platenmaatschappij: Island Records
Geboortedatum: 06.02.1945

 

 Nesta Robert Marley oftewel, Bob Marley is het synoniem voor reggae muziek. Zeg je reggae, dan zeg je Bob Marley.

Toen Bob nog jong was verliet zijn vader het huishouden. Bob kreeg wel regelmatig geld van hem, maar het was toch een struggle voor de kleine rasta. Hij verdiende op straat wat bij met zingen. Zijn gitaar had hij bij het afval gevonden.

Dat ging zo door tot zijn 16e, want op die leeftijd vormde hij samen met Bunny Livingston en Peter Tosh de reggaeband The Wailers.

The Wailers werd één van de populairste groepen in Jamaica en Bob Marley groeide uit tot de head-man in charge. Hun eerste song was Judge Not en daarna volgde One Cup of Coffee. Slimmer Down werd een hele grote hit op Jamaica.

Het ging zo goed dat Bob in 1965 zijn eigen studio,Tuff Gong, kon openen. Ook dat wierp weer zijn vruchten af, want in 1971 gebeurde er iets unieks.

Voor het eerst werd er een reggae-artiest getekend bij een major, Island Records. The Wailers konden nu in een nog modernere studio-omgeving werken. Het eerste album op Island Records, Catch a Fire, was meteen een groot succes.

The Wailers onderging in 1973 een gedaanteverwisseling. Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt werden in de band opgenomen. Mede hierdoor werd de groep in 1976 in de VS uitgeroepen tot Band Van Het Jaar. Het heeft er ook mee te maken gehad dat er in de VS in dat jaar sprake was van een reggae hype.

In 1978 moest hij de prijs voor dit succes betalen. Er werd toen meerdere malen geschoten op Bob en zijn familie. Hij werd geraakt, maar hij kon gelukkig zijn leven weer oppakken.

In april van dat jaar was hij voldoende hersteld om op Jamaica op het One Love Peace Concert op te treden. Dit is een legendarisch optreden geworden, omdat hij de politieke rivalen op het podium riep om elkaar de hand te schudden met de boodschap: One Love! Hiervoor kreeg Marley The Peace Medal of the Third World van de VN.

Zijn status als legende is verder gevormd door de gebeurtenis rondom keizer Haile Selassie. In 1977 ontving Bob, de ring waaraan rasta's een groot symbolisch belang hechten.

Maar niet alleen zo wordt Bob Marley onthouden. Velen weten van zijn liefde voor de herbs, maar dat hij daarnaast ook sportief was. Hij kon namelijk goed voetballen. In 1980 ging hij joggen en daarbij stortte hij ineens in. Hij bleek een hersentumor te hebben en de artsen gaven hem niet langer dan drie weken. Bob wilde desondanks zijn volgende concert afronden, maar zijn vrouw Rita annuleerde alles.

In Duitsland, waar hij behandeld werd, constateerden de artsen later dat hij ook long- en maagkanker had.
Hij deed er alles aan om op Jamaica te sterven, maar hij kwam niet verder dan Miami, waar hij op 11 mei 1981 overleed. (funx)

 

18:04 Gepost door ls | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

International Lyrics Archive International Lyrics Archive

Gepost door: International Lyrics Archive | 02-10-07

De commentaren zijn gesloten.